ENSAM HEMMA

Hur kan man lära en valp att vara ensam hemma? Det vanligaste sättet är att man börjar med att gå ifrån den korta stunder och sedan utöka tiden. Visst låter det lätt men även om man gör så här kan man få en hund som tuggar sönder allts som kommer i dess väg och/eller för en massa oljud.  
 

TRÄNA DIN VALP ATT VARA ENSAM HEMMA

Man kan träna valpen att vara ensam under hela dagen (absolut inte längre än 5-6 timmar) som när vi är tillsammans med den. Tänk på hur vi gör när vi är hemma med valpen. Valpen för som oftast följa med in i alla rum hela tiden. Om valpen ligger och sover så går vi mellan rummen med öppna dörrar och det gör att valpen hela tiden har full kontroll över var vi är. Här kan vi på ett enkelt sätt lära valpen att vara själv kortare perioder även om vi är hemma hela tiden.

Hur gör tiken, valpens mamma? Hon ligger en stund hos valparna och diar, vilar och tvättar dom. Sedan reser hon sig bara och lämnar valparna i lådan. Även om valparna gnyr, bryr hon sig inte om dom utan går iväg för att göra det hon ska. Efter en stund går hon tillbaka till valparna i lådan igen och uppför sig som om hon aldrig varit borta. Det är helt naturligt för henne att komma och gå som hon vill och hon gör ingen stor affär av det.

Och hur gör vi?
Under tiden som vi tar på oss ytterkläderna pratar vi lugnande med valpen; ” Du är så duktig, nu ska matte gå men jag är snaaaaart tillbaka”. Och för att visa vad vi menar håller vi upp handen i en stoppande gest och säger igen att jag kommer snart.

Men vad är det vi gör?
Jo, vi berättar med stora ord att vi går nu, vi lämnar dig åt ditt öde och det är ju jättesynd om dig. Det ger helt motsatt effekt mot vad vi vill ha. Valpen blir spänd och känner att nu händer det något. Den springer fram och tillbaka, gnäller och kanske till och med ylar. Om vi då går in igen till valpen så vet den att om jag gör såhär så går dom inte ifrån mig.

Alltså får vi tänka på hur tiken gör. Hon går sin väg utan någon större procedur. Börja träna hemma. När du går från ett rum till ett annat, stäng dörren och lämna valpen på andra sidan utan att säga något. Det är ju inte konstigt att du behöver gå på toaletten, sovrummet eller att du kommer in i samma rum som valpen är. Är valpen van att följa med dig överallt kommer den att försöka tränga sig in när du stänger dörren. Säg nej, du får stanna här, med vanlig röst och stäng sedan dörren. Gnäller valpen gnyr så bry dig inte om det för den kommer snabbt att se det som den naturligaste sak i världen att du kommer och går hela tiden.

Samma sak gäller om valpen sover. Uppför dig som vanligt och smyg inte omkring för att inte väcka den. Gör det du brukar göra som laga mat, stänga dörrar. I början kanske valpen vaknar och rusar upp för att se vart du gör, men snart vänjer den sig och fortsätter sova.

Ytterkläder och ytterdörren är ofta en signal för hunden. Nu händer det något, vi ska gå ut! Vänj hunden vid att du öppnar och stänger dörren. När valpen vant sig vid det kan du gå ut och stå utanför dörren en liten stund och sedan gå in igen. Öka tiden som du är ute efter hand. Och framför allt: Gör ingen stor affär av det för det är det ju inte.

Samma sak med gäller ytterkläderna. Ta på dig ytterkläderna, sätt dig i köket och drick kaffe, ta av dig ytterkläderna igen. Efter ett tag vänjer sig valpen att du tar på dig ytterkläderna och då kan du ta på dig ytterkläderna och gå ut en liten stund för att sedan komma tillbaka.

De flesta hundar lär sig detta efter ett tag. Men om man tar i kopplet så brukar det vara en signal att nu får jag också gå med.

När det sedan är dags att lämna din unghund en längre tid, någon till ett par timmar, gå först en lång promenad så den är ordentligt rastad. Det ska vara en promenad i koppel och inte med bus och stim. Om promenaden inte är lugn så alstar hunden stresshormoner vilket gör att den går upp i varv efter en liten stund. Lämnas den sedan ensam så är det mycket ttroligt att den skäller, river på dörren och biter sönder saker.

Att ha en speciell låda som du bara tar fram de första gångerna du lämnar hunden är ett bra knep. Den kan innehålla leksaker som hunden tycker om, tuggben, grisöron eller saker med hundgodis i. Då har hunden fullt upp med att undersöka och leka med allt spännande i lådan. Efter det blir den trött och somnar gott utan att ha ställt till med något. Ett tips är att inta använda tuggben med knutar i ändarna. Om hunden tuggar loss knutarna blir dom såphala och kan fastna i hundens svalg med risk för kvävning.

Kom ihåg!

  • Stäng dörren mellan valpen och dig när du går mellan rummen.
  • Ta på och av dig ytterkläderna ibland.
  • Öppna och stäng ytterdörren.
  • Var som vanligt – det är inte konstigt att du försvinner en stund.
  • Uppför dig som vanligt även om valpen sover.
  • Gå en lång promenad innan du lämnar hunden ensam.
  • Låt promenaden var lugn, utan stressmoment som lekar och kamp.
  • Ha en låda som du bara ställer fram när du går som hunden kan aktivera sig med.

Alla hundar är individer, några lär sig snabbt att vara själva andra behöver mer träning innan du kan gå ifrån den. Det får ta den tid behövs. Det arbete och tid du lägger ner på din hund under det första levnadsåret har du glädje och nytta av under hela hundens resterande liv.

 
     
Copyright © Kennel Vilda Västern 2009 l Håltavägen 9c 423 38 TORSLANDA l Tel 031-920780 l info@vildavastern.com