KASTRERING

Att kastrera hanhundar är ett laddat ämne bland hundägare och på olika hundforum. Många anser att man använder sig av kastrering som ett tecken på dåligt ledarskap. Även att man stympar hunden, att hunden kan bli fet och slö och en hel del andra saker används som argument. Att det är ett så laddat ämne kan verka konstigt för när det gäller andra djur som häst, katt och gris är det ingen som reagerar. Det kan finnas fördelar med att kastrera en hund i tidig ålder.  

VARFÖR KASTRERA?

En kastrering innebär att testiklarna på hanhunden tas bort. Hanhunden kan då inte längre fortplanta sig. Det är ett ganska enkelt ingrepp och utförs på två sätt. En del veterinären gör ett hål i pungen, trycker ut testiklarna så att bara påsen blir kvar – det kan ibland innebära problem om det skulle samlas vätska från såret där. Andra veterinärer tar bort allt, något vi tycker ser bättre ut än en tom pung. Oavsett metod så repar sig hunden väldigt fort efter operationen.

Tänker du inte använda hunden till utställning eller avel så finns det fördelar med att kastrerea redan vid sex månaders ålder. I Amerika är förfarandet regel mer än undantag då det minskar risken för prostataproblem. Studier gjorda i Amerika visar att en kastrerad hanhund får hälsomässiga fördelar i de allra flesta fallen. En kastrering innebär inte bara hälsomässiga fördelar. Du slipper en hanhund som ylar, matvägrar, och blir helt blockeras av områdets löptikar.

Hanhundens temperament är många gånger en anledning till att ägaren vill göra en kastrering. De flesta fallen ger också en lugnare hund där könsdriften till stor del försvinner. Hunden blir oftast mindre benägen att slåss med andra hanar, blir oftast bättre bemött av andra hanhundar som inte känner att den kastrerade hunden är ett hot. Hanhunden känner eller inte samma behov av att springa bort eller rymma sin väg. Har din hanhund utvecklat aggressivitet och markerar gärna markerar sitt revir så kan det hända att en inte hjälper. Vissa veterinärer rekommenderar först en kemisk kastrering vilket innebär att hunden får en hormonspruta för att se om den ger någon effekt. En kemisk kastrering har en betydligt osäkrare effekt på en hanhund än på en tik. Så även om hanhunden inte visar någon större förändring av hormonsprutan, kan en riktig kastrering ge helt andra resultat.

ÄR DET DYRT ATT KASTRERA EN HUND?

Givetvis finns det stora variationer i pris beroende på var man bor. Det bästa är att kolla med sin närmaste veterinär. Veterinärförsäkringen täcker inte kostnader för kastrering.

BLIR HUNDEN SLÖARE EFTER KASTRERING?

Det har gjorts studier i Amerika på kastrerade hanar som visar att ämnesomsättningen i vila är lägre hos en kastrerad hund jämfört med en okastrerad. Det innebär att energibehovet är lägre på en kastrerad hund och det medför att den lättare lägger på sig. Det kan man råda bot på genom att ge mindre portioner mat och inte använda så energitäta foder och att öka motionen.

En hund blir inte slö av kastrering. Ryktet beror nog på att hunden inte längre stressar upp sig lika lätt. En hund som redan är lite fet kan däremot att bli slöare.

NACKDELAR

I Sverige har veterinärkåren i länge ansett att tillväxten hämmas hos hanhundar som kastreras tidigt. Igen visar amerikanska studier att så inte är fallet. Det går däremot att påvisa att en hane som kastreras före puberteten inte utvecklar samma muskelmassa som den vuxna, okastrerade hunden. Anledningen till det är avsaknaden av hormonet testosteron.

En del hundar kan få sämre pälskvalité och pälsen kan då bli torr och mjällig eller matt och glanslös.

PÅVERKAS HUNDENS ARBETSFÖRMÅGA?

I en del hundkretsar påstås det att en hund som kastreras blir oduglig som jakt-, bruks-, kapplöpnings- eller tjänstehund. Det kan nog anses vara en av de stora myterna. Tvärtom har det visat sig att dessa hundar presterat bättre efter kastrationen eftersom dom är lugnare och kan fokusera bättre på sin uppgift.

EN KASTRERAD HUND OCH UTSTÄLLNING

Har du gjort en kemisk kastrering på din hund får den inte delta på hundutställningar inom 6 månader från det att den fick sprutan (karenstiden på 6 månader) . Mer om derra finns att läsa på SKKs hemsida, ”Nationellt Dopingreglemente för hund”.

EN hund som opererat bort testiklarna får delta. I Svenska Kennelklubbens ”Utställnings och championatbestämmelser” 6:e punkt står det:

”Hanhund som kastrerats genom operativt ingrepp äger rätt att deltaga med styrkande av intyg om att hunden efter 6 månaders ålder, men före operation, haft normalt utvecklade och belägna testiklar.” Därför är det viktigt att du ber din veterinär om ett intyg om du har planer på att ställa ut din hanhund efter kastreringen.Copyright © Kennel Vilda Västern 2009 l Håltavägen 9c 423 38 TORSLANDA l Tel 031-920780 l info@vildavastern.com