LEDARSKAP

Vissa hundar är mer dominanta i sin natur, andra är mer lättsamma och undergivna. För att ge hunden rätt start i livet bör man börja med ledarskapsträningen redan i valpstadiet. Vårt ledarskap mot våra hundar ska aldrig vara våldsam och obehaglig utan rättvis och bestämd.  
 

ALLA HUNDAR BEHÖVER HA EN LEDARE

De lever som flockdjur och följer ett givet system av hierarki. I hierarkin finns ledare och sedan går skalan ner till den individ som står lägst i rangordningen. Fungerar inte detta system i hemmet så är det inte ovanligt att hunden tar på sig rollen som ledare. I deras ögon måste någon vara ledare i flocken. Ledaren i flocken har bestämda uppgifter och privilegier som att ansvara för säkerheten i flocken, att hitta en skyddad rastplats och att hitta mat. Ledaren har alltid förtur till de bästa sakerna, äter först och har den bästa och högsta sovplatsen. Ledaren bestämmer när resten av flocken ska leka, sova, äta och när flocken ska förflytta sig.

De finns vissa beteendevetare som menar att man ska ta tag i och ruska om hunden samtidigt som man stirrar den i ögonen eller att brotta ner hunden så den hamnar på rygg (det innebär att du hamnar i en stark position medan hunden undergiven). Dessa metoder kan bara försvaras om dom utförs på ett rätt sätt som inte innebär våld (om man lägger ner hunden mjukt samtidigt som man talar lugnande till den). Är man ovan hundägare ska man aldrig börja med dessa metoder på en vuxen eller halvvuxen hund. Är din hund dominant och har tagit över ledarskapet i familjen kan det finnas en stor risk att den biter dig och varje gång som du blir biten av din hund är en stor förlust då förtroendet er emellan för sig en rejäl törn.

Vissa hundar är lätta att få ledarskapsrollen över medan med andra får man jobba mer och dom kan även behövas påminnas om vem som är ledare.

Här följer en lista på saker som varje hundägare bör följa. Hur dominant just din hund är styr hur strikt du måste följa listan. De flesta punkterna på listan bör följas eftersom alla människor inte inser hur dominant deras hund är.
Många av punkterna kan du säkert redan i dag, annars kan du börja med dom, och många av punkterna förklarar sig själv. Har du problem med att förstå någonting, om din hund morrar eller nafsar efter dig av någon anledning tycker jag att du kontaktar en hundklubb som har kunskap om ledarskapsträning och som kan visa hur man kommer till rätta med problemen. Det anordnas olika kurser på Svenska Brukshundklubben och även andra hundklubbar med utbildade instruktörer där man kan träna lydnad med sin hund som brukar lösa många problem. Det kan också vara en lösning att vända sig till en hundkonsult eller hundpsykolog för att få rådgivning och hjälp.

Din hund kommer tacka dig för ditt ledarskap och den struktur som du ger den.

CHECKLISTA FÖR LEDARSKAP

 • Maten serveras på bestämda tider och står inte framme hela dagen.
 • Människan, ledaren, äter alltid först och hunden efter.
 • En hund går alltid efter människorna genom dörrar.
 • Om du tar ögonkontakt med hunden så ska den vika undan blicken först.
 • Ha inte dragkamp med hunden om den inte är vek och behöver byggas upp.
 • Hunden ska aldrig få lov att bita eller ta tag med munnen om någon, någon gång - gäller även under lek.
 • Ledaren ligger alltid högst så hunden ska inte sova i sängen med någon, gäller främst dominanta hundar.
 • Uppmärksamhet/kel ges till hunden när människan vill det. Om hunden puttar med nosen eller slår med tassen på din hand ska den absolut inte ges uppmärksamhet.
 • Vissa valpar och små hundar vill att man ska lyfta upp dem i famnen eller släppa ner dem på marken. Det ska du inte göra om innan dom har satt sig ner eller gjort någonting för att uppföra och dom ska inte släppas ner innan dom är lugna och tysta i din famn.
 • Du inleder och avslutar alltid leken med saker.
 • Sitt inte på samma höjd eller lägre än hunden. Har du en dominant hund bör inte barn ligga på golvet och titta på TV om hunden springer omkring lös i rummet.
 • En hund får inte lov att hoppa upp i möblerna - om inta någon människa säger att det är ok.
 • Försök skapa Time-out genom att låta hunden ligga i sin bur/hage - utan anledning. Det är bra för hundar som lätt går upp i varv eller stressar och behöver lugnas ner och ska inte bara användas om hunden gjort något dumt eller du inte är hemma. Eftersom du är ledaren bestämmer du när din flock ska vila. En del tycker att det är negativt att ha hunden i bur. Men används det på rätt sätt så blir det en trygg plats för hunden att koppla av på och det är bra om man åker på hundutställningar. Sedan när hunden lärt sig att buren är en trygg plats kommer den själv att söka sig dit när den vill ha lugn och ro.
  Det här får inte missbrukas. Tanken med att skaffa hund är inte att den ska sitta instängd i en bur hela dagarna.
 • Ett lydnadskommando, som sitt, ska lydas innan något hunden får göra något den gillar som äta, leka, kela, gå ut.
 • Hunden får inte dra i kopplet.
 • Man ska inte lämna hunden ensam med barn eller någon annan som inte ha ett ledarskap över hunden.
 • Ligger hunden i vägen för dig ska den flytta på sig även om du kan kliva över den.
 • När ni är ute och går ska hunden inte lukta överallt, vägra att gå eller fixera sig vid doftfläckar. En hanhund ska inte få markera revir i tid och otid, att markera en gång på ett träd räcker.
 • Alla saker tillhör dig, leksaker, sängen, bollen osv och hunden lånar dom bara av dig. Du ska utan problem när som helst kunna ta bort saker från hunden.
 • Hunden ska kunna ett släpp eller loss-kommando för saker den har i munnen. Hunden får inte stjäla saker och om den gör det ska den släppa det på ditt kommando.
 
Copyright © Kennel Vilda Västern 2009 l Håltavägen 9c 423 38 TORSLANDA l Tel 031-920780 l info@vildavastern.com