TASSVÅRD

Hundens tassvård handlar det inte bara om kloklippning. Både päls och trampdynor måste skötas om.  
 

DEN VIKTIGA TASSVÅRDEN

Vi börjar med klorna. Klon består av en klokapsel som är den hårda delen som man klipper och pulpan som är en mjuk blodfylld del.


För att vara säker på att klorna hålls korta bör man klippa dom en gång i veckan. En gång var fjortonde dag är fullt acceptabelt. Få hundar sliter själva sliter sina klor så mycket att klippning behövs mer sällan.
Det viktigaste att tänka på när man klipper hundens klor är att aldrig använda slöa verktyg. Är hundens klokapsel väldigt hård kan det kännas obehagligt om man använder en slö klotång. Är klokapseln är spröd kan den spricka.

LÄR VALPEN

Om man lärt valpen att sitta eller ligga still när man hanterar den så är mycket vunnet. Det är lätta att klippa klorna på en hund som håller sig lugn. Har hunden vita tassar är det lätt att se var pulpan slutar och bara klippa bort den utväxta klokapseln. Har din hund har svarta klor kan man inte se pulpan och då är ett enkelt knep att titta på klon underifrån för att se hur mycket du kan klippa. Spetsen blir liksom ihålig.

Har du en hund som drar och sliter när man håller på med tassarna så kan den råka ut för missöden. Om du då råkar klippa för mycket, blöder det och känns obehagligt för hunden, men ömka den inte. Har man klippt så det blöder finns olika knep för att få det sluta blöda. Det är effektivt att trycka ett lapisstift mot pulpan och lapisstift finns att köpa på apoteket. Zoobutikerna har ett medel som heter Clip-stop som också används. Några stoppar den blödande klon/tassen i ett glas iskallt vatten – det kalla vattnet drar ihop pulpan och blödningen avtar.

Har man en hund som inte vill vara stilla kan man använda hovslagartekniken. Man lyfter en tass i taget och har en medhjälpare som sysselsätter hunden med en godbit. Man kan också klippa en klo om dagen och även låtsat att man klipper en klo genom att klippa i luften. Det ska man göra innan hunden får göra något den tycker om som innan man går ut på promenad eller innan man ger hunden mat. Då kommer hunden att koppla klippningen med något positivt.

Har hunden har klor som lätt spricker är det bra att fila till kanterna med en nagelfil efter klippningen.

KLIPP OCH SMÖRJ OCH HÅLL TORRT

Hundens tassar ska hållas torra och rena. Blött väder kan orsaka besvär hos en del hundar främst hos hundar med tjock päls som aldrig torkar. Tassar som alltid är fuktiga kan orsaka svampinfektioner. Skinnet blir irriterat och pälsen mellan trampdynorna blir röd. Vägsaltet kan vara ett problem om man bor i en tätort. Man bör skölj och torka tassarna vid när man kommer från promenader i sådana områden. Alla hundar har hår mellan sina trampdynor som fungerar som ett skydd och det ska sitta kvar. På en del hundraser kan det bli för långt och bör då klippas i jämnhöjd med trampdynan. Man bör klippa håret ovanpå tassen så det inte släpar i marken. Det är extra viktigt på vintern att hålla pälsen kort så det inte blir isbildning mellan trampdynorna.

Fram på trampdynan under klofästet kan det bli sprickor. Prova att försiktigt fila med nagelfil och smörj in tassarna runt om. Smörj extra noga vid trampdynans kanter.

BRA ATT HA I HEMMA-APOTEKET

  • Klotång – finns i olika storlekar och sorter i djuraffärer och i större mataffärer. Klotången ska anpassas till hundens storlek.
  • Tassalva. Finns på apoteket och i djuraffärer. Bra tassalvor är Jagalätt och Skillingaryds Hundsalva. Apoteket har Helosan som är dryg och passar bra även till hund.
  • HPP Clip-stop, Lapisstift eller KW Klippstopp är olika medel som stoppar blödningen. Följ länken ovan, klicka på Hund/Djurvård + Tassvård
  • Nagelfil
  • En böjd hårsax för långhåriga hundar.
  • Hundsockor

Ett självhäftande elastiskt förband, Snögg, som är bra om man behöver linda om hundens tass. Det används till kojuver och finns på Apoteket.

Lindriga svampinfektioner kan behandlas med utspädd äppelcidervinäger. Om hunden har mycket svamp måste receptbelagda preparat användas.

 
     
Copyright © Kennel Vilda Västern 2009 l Håltavägen 9c 423 38 TORSLANDA l Tel 031-920780 l info@vildavastern.com